سقف عرشه فولادی چیست ؟
سقف عرشه فولادی
در سالهای اخیر یکی ازرایج ترین سقفهای ساختمانی، سقفهای کامپوزیت فولادی می باشدکه در طی سیر تکاملاجرا و طرح ، تغییرات متعدد و پیشرفتهای چشمگیری شامل این سقفها گردیده است.
در ابتدا از اینگونهسقفها تنها بعنوان قالب درجا برای بتن ریزی سقفهای متداول سپس ایده ایجاد تمهیداتیبه منظور درگیری کامل بتن و ورقهای فولادی پس از گیرش و سفتشدن بتن برای استفاده از نقش سازه ای این ورقها به صورت کامپوزیت (مرکب) درمرحله بهرهبرداری ، به ذهن مهندسین خطور کرد.
مراحل اجرای سقفهای عرشه فولادي :
۱- محاسبه و کنترل سازه براساس نقشه های اجرایی و نرم افزار:
در ابتدا سازه را بااستفاده از نرم افزار مخصوص محاسبه و برآورد و طراحی می کنیم.نرم افزار مذکور قادر به محاسبه دقیق میزان فشار سقف ها ومحاسبات پیچیده و حساس بر سازه می باشد.
۲- برآورد مقادیر انجام کار و انتقال ورق ها
3- قرار دادن ورق ها در دهانه ها : بارگذاری، راه رفتن و کار کردن بر روی ورق ها تازمان ثابت کردن و شمع گذاری آنها ( در صورت نیاز ) ممنوع است. ( موقعیت شمع ها وتیرهای فرعی همیشه توسط دفتر طراحی و مهندسی تعیین می شود(.
۴- انجام برش و سوراخ کاری های مربوطه بر روی ورقها
۵- تثبیت ورقها به وسیله پرچ یا جوش موضعی
۶- قالب بندی کناره ها : قالب بندی لبه ها معمولا از اصلاحیات لبه که از فولادگالوانیزه خمیده در گوشه ها ساخته شده و یا توسط ورق گالوانیزه L شکل تشکیل شده است. همچنین می توان با قالب بندی سنتی کناره ها نیز اینمرحله را انجام داد.
۷- نصب برش گیر روی تیرهای اصلی و فرعی : تعداد برشگیر ها بسته به ارتفاع دال ، طول دهانه، جهت ورقها و با توجه به نقشههای اجرائی دارای تعداد مختلف می باشد.
۸- قراردادن بازشوها و دریچه ها مطابق نقشه های اجرائ
۹- اجرای میلگردهای حرارتی و تقویتی
۱۰- کنترل سقف قبل از بتن ریزی
۱۱- بتن ریزی و تسطیح سطح بتن
12- کنترل نهایی و تحویل پروژه
مزایای سقف های عرشه فولادی :
۱. حذف مرحله قالب بندی و شمع گذاری و افزایش سرعتاجرا: سیستم این سقفها بعنوان یک قالب بندی خود نگهدارنده می تواند بار حاصل ازساخت و ساز و بتن را تحمل نموده و با امکلن برش آسان و چینش سریع ورقها باعثافزایش بهره وری در مرحله اجرا می گردد.
۲. بهینه سازی عملکرد سقف در هنگام زلزله : سقف MCD یکپارچگی بیشتری بین المانهای سازه ای دال سقف ایجادمی نماید لذا در این سیستم صلبیت سقف در برابر نیروهای جانبی افزایش قابل ملاحظهای نسبت به سقفهای دیگر خواهد داشت و توزیع نیروهای زلزله بین المانهای مقاومباربر جانبی به درستی صورت می گیرد .
۳. کاهش خسارت جانی و مالی در هنگام وقوع زلزله و آتشسوزی : سقفهای حاویبلوکهای سفالی و بتنی در زلزله با سقوط این اجسام غیر سازه ای نسبتا سنگین و ایضاسقفهای حاوی مصالح پلاستوفوم در هنگام آتشسوزی با سوختن و ایجاد گاز درصد تلفاتجانی (اولی با مصدوم ودومی با مسموم و خفه کردن فرد ) را بطور قابل ملاحظه ای افزایش می دهند ، که با استفاده از سقفهای MCD در ساختمان موارد فوق به طور کامل مرتفع می گردد.
۴. ایجاد یک سکوی کار مناسب و مطمئن در زمان اجرا: قرارگیری سیستم سقفهای MCD در کنار یکدیگر باعث ایجاد یک سکوی کار دائمی می گردد وخطرات زماناجرا را به حداقل می رساند.
۵. سطح زیرین یکدست تمام شده و پیوسته : سیستم سقفهای MCD برای اولین بار سطح زیرین را با ظاهری کامل ، تمیز ومحکم ارائه مینماید که در صورت تمایل ، از حیث زیبایی این قابلیت را دارد که بتوان آنرا بدونهیچ پوششی استفاده نمود.
۶. کاهش هزینه های کلی : بطور کلی اجرای سیستم های صنعتی در ساخت مسکن (صنعتیسازی در ساختمان) باعث کاهش در هزینه های جاری پروژه،پرت مصالح ومدت زمان اجرا میگردد درنتیجه اجرای این سقفها در مقایسه با سقفهای دیگر باعث کاهش چشمگیر هزینههای ساخت خواهد شد . در ضمن چنانچه در هنگام مدلسازی سازه به منظور تحلیل و طراحیبا نرم افزار خواص (نوع مصالح ، وزن و رفتار) این گونه سقفها تعریف شود ، وزن کمتروصلبیت نسبتا بیشتر این سقفها نسبت به مدلهای مشابه (درهر مترمربع۳۰کیلوگرم سبکتراز کامپوزیت ،150کیلوگرم از تیرچه بلوک و۲۶۰کیلوگرم از دال) باعث پایین آمدن تمامیمقاطع سازه (تیرها ، ستونها ، بادبندها،اتصالات وآرماتورهای محاسباتی) ، چه دراسکلت وچه در فنداسیون میگردد که این به نوبه خود هزینه های مصالح و اجرا را در حدمطلوبی کاهش می بخشد که برآیند این کاهش هزینه و کاهش هزینه های خود سقف که پیشتربدان اشاره شد، باعث هر چه بهینه تر گشتن سازه های دارای این نوع سقف ، خواهد شد .
۷. وزن سبک – قابلیت حمل آسان : این ورقها دارای صلبیت بالاو وزن سبک می باشند در نتیجه جابه جائی و حمل آنها براحتی انجام می شود، در ضمن برای انبار کردن این ورقها درکارگاه فضای زیادی اشغال نخواهد شد.
۸. نصب آسان وسریع : ورقها معمولا به آسانی و به شکل دستی نصب میشوند ، اتصالمابین ورقها ،اجزای دیگر وقالب از طریق چفت کردن ورقها با یکدیگر ، انجام میپذیرد. قالب بندی لبه که معمولا با همان اجزای ساخته شده از صفحات فولاد گالوانیزهانجام می شود ، به سرعت به سقف اضافه می گردد.
۹. مناسب معماری های پیچیده و شکل های ناهماهنگ : برش ورقها به شکل مورب یاحول یک ستون با استفاده از برش دهنده ها، اره و مته باعث سهولت و پیشبرد کار میشود. همچنین در صورت نیاز می توان شمع گذاری را با کمترین هزینه ممکن انجام داد .
۱۰. میلگرد های تقویت کننده : شیارهای باز یابسته (کنگره ها) باعث اتصال فولادوبتن به یکدیگر می شود. صرفه جویی در مصرف فولاد در این روش بین ۲.۲ تا ۶ کیلوگرمدر هر متر مربع می باشد .
۱۱. برشگیر جوشی : اتصال مابین دال کامپوزیتی وتیر های فولادی که با استفادهاز برشگیرهای جوشی انجام می گیرد باعث صرفه جویی چشمگیری در مصرف فولاد و بتن شدهو همچنین باعث کاهش بعد تیر می گردد.
۱۲. مهاربندی افقی سازه : ثابت کردن ورقها در حین نصب باعث مهاربندی تکیه گاهها و هماهنگی تیرهای اصلی و فرعی می شود.