افزودنی افزایش دهنده مقاومت بتن
افزودنیافزایش دهنده مقاومت بتن
امروز انواع مختلفی از افزودنی های بتنبا اهداف مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از اهداف پراهمیت استفاده ازافزودنی بتن افزایش مقاومت بتن می باشد. باید توجه داشت عوامل مختلفی برای کسبمقاومت بهینه بتن و یا افزایش مقاومت وجود دارد. افزودنی های بتن هم می توانند بهاین امر از طرف مختلف کمک کنند. از جمله مهمترین عوامل افزایش مقاومت بتن کاهشنسبت آب به سیمان می باشد. از جمله سایرعوامل موثر در افزایش مقاومت می توان به طرح اختلاط ، دانه بندی ، سایز و نوع سنگدانه ، نوع و ریزی سیمان ، عمل آوری و تراکم بتن ، نسبت آب به سیمان و ... میباشد.
انواع مختلفی از افزودنی ها هم که میتوانند به افزایش مقاومت بتن کمک کنند می توان به ژل میکروسیلیس ، ابر روان کنندهبتن ، پودر میکروسیلیس اشاره کرد.
شما می توانید جهت مشاوره برای انواع افزودنیبتن ، روش مصرف ، دریافت مشخصات فنی ، استعلام قیمت و تهیه انواع افزودنی های بتنبا بخش بازرگانی کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران ( شرکت تولیدی بازرگانی رایحه بتنسبز ) 44618462 –44618379 – 09120916271 –09120916272 تماس حاصل فرمایید.
DEZOBUILD D-10
فوق روان کننده بتن بر پایه کربوکسیلات اتر با خواص روان کننده بالا وافزایش مقاومت
شرحمحصول :
DEZOBUILD D-10 ، فوق روان کننده ای از نسل سوم بر پایه تکنولوژی پلی کربوکسیلات اتر می باشد.. این محصول برایساخت بتن با بیشترین کاهش نسبت آب و کسب مقاومت بالا در سنین اولیه ، با حفظاسلامپ در زمان کوتاه طراحی و تولید گردیده است. DEZOBUILD D-10 قابلیت کاهش آب اختلاط بتنرا تا 40 % با اسلامپ ثابت دارد که همین امر عامل افزایش مقاومت فشاری در سنیناولیه و نهایی و همچنین دوام بتن می گردد.
نحوهاثرگذاری :
DEZOBUILD D-10 دارای مکانیسم اثر گذاری به دو صورت به شرح ذیل می باشد :
- ایجاد غشاء بر روی سطح ذرات سیمان نموده و ممانعت فضایی ناشی از ضخامت لایه جذب شده ، از تجمع ذرات سیمان جلوگیری می کند.
- ایجاد نیروی دافعه بین ذرات سیمان ناشی از جذب ذرات پلیمر و تشکیل بارهای همنام .
کاربرد وموارد استفاده :
DEZOBUILD D-10 برای استفاده در انواع بتن از جمله بتن های خودتراکم، بتن ریزی در تراکم بالای میلگرد، بتن های پمپی ، بتن پیش ساخته ، بتن حاویپوزولان، بتن پیش تنیده، بتن ریزی زیر آب ، بتن های اکسپوز و تزئینی ، بتن های کفسازی ، بتن های صنعتی و ... مناسب می باشد.
مزایای DEZOBUILDD-10 :
- تولید بتن چسبنده ، بدون جداشدگی در نسبت های پایین آب به سیمان
- تولید بتن با اسلامپ بالا با نسبت آب به سیمان پایین
- کسب مقاومت بالا در سنین اولیه و نهایی
- کاهش زمان بتن ریزی و هزینه های اجرایی
- قالب برداری سریع
- کاهش نفوذپذیری در برابر آب ، کلراید ، سولفات به دلیلی کاهش نسبت آب به سیمان
- افزایش مقاومت سایشی و افزایش دوام در سیکل های یخ و ذوب به دلیل نسبت پایین آب به ترکیبات سیمان
مطابقتبا استاندارد :
- ASTM C494 TYPE F
- EN 934-2-TABLE 3.1/3.2
- ISIRI 2930 –TABLE 3/4
خصوصيات فيزيكيو شيميايي :
ترکیبات شیمیایی |
کوپلیمرهای اصلاح شده پلی کربوکسیلیک اسید |
رنگ |
قهوه ای تیره |
طبیعت یونی |
آنیونی |
حالت فیزیکی |
مایع |
کلراید ( PPM ) |
حداکثر 500 |
وزن مخصوص ( کیلوگرم بر لیتر ) در دمای 20 درجه سانتیگراد |
0.02+- 1.1 |
میزانمصرف :
- DEZOBUILD D-10 قابل استفاده به میزان 0.2 تا 0.8 درصد نسبت به وزن ترکیبات سیمانی می باشد.
- میزان مصرف با توجه به طرح اختلاط و خصوصیات مورد نیاز تعیین می شود.
- پیشنهاد می شود جهت تعیین میزان مصرف DEZOBUILD D-10 و تاثیر آن بر روی خواص بتن تازه و سخت شده مانند کارایی ، حفظ کارایی ، گیرش و مقاومت های اولیه و نهایی تست هایی در محل کارگاه و با مصالح و شرایط موجود انجام شود.
روشاستفاده :
- آماده مصرف و با هر نسبتی با آب مخلوط می شود.
- هم زمان با آب اختلاط به میکسر میتوان اضافه کرد.
- به طور مستقیم به سیمان و ترکیبات خشک افزوده نشود.
- DEZOBUILD D-10 را در پایان عمل اختلاط میتوان به میکسر بچینگ و یا به داخل تراک میکسر افزود. در این حالت به ازاء هر مترمکعب یک دقیقه اختلاط با دور تند انجام شود.
سازگاریبا ترکیبات سیمان :
مناسببرای استفاده با انواع سیمان و یا ترکیبات جایگزین سیمانی از جمله : خاکستر بادیمیکروسیلیس و سرباره می باشد.
سازگاریبا افزودنی های دیگر :
- با سایر افزودنی ها از پیش مخلوط یا مصرف نشود مگر آنکه تولید کننده مجاز بداند.
- توصیه می شود که در چنین شرایطی با واحد فنی شرکت رایحه بتن سبز ( کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران ) مشورت شود.
بستهبندی : DEZOBUILD D-10 در گالن های 20 ، بشکه های220 و مخازن 1100 کیلوگرمی عرضه می گردد.
انبار داري: توصیه میشود که انباداری در دمای 5 تا 40 درجه سانتیگراد به دور از تابش مستقیم آفتابباشد. در صورت یخ زدگی دمای مواد را بالا آورده تا ذوب شود و سپس توسط یک میکسرمخلوط شود.
عمر نگهداري: در صورتحفظ و نگهداری در شرایط مناسب پیشنهادی و در بسته بندی اولیه تا 12 ماه قابلنگهداری می باشد.
ایمنی : DEZOBUILD D-10 ماده ای کم ضرر می باشد. در شرایط عادیآسیبی به پوست نمی رساند. اما به عنوان یک ترکیب شیمیایی و رعایت موارد احتیاطیبرای جلوگیری از تماس با پوست و با چشم از دستکش های محافظ و عینکاستفاده شود و یاپس از تماس مستقیم با پوست و یا چشم با آب شسته شود.
خدمات فني:
بخش فني شرکترایحه بتن سبز ( کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران ) در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط بهبتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجامخدمات می باشد.
زودگیر کننده های بتن و سیمانیا شتابدهندهها
به باور همگاني، واکنشهاي اوليه ترکيبات سيمان پرتلندبا آب درون محلول رخ ميدهند (درون محلولياند) يعني ترکيبات در ابتدا يونيزه ميشوندو سپس محصولات آبگيري در محلول شکل ميگيرند. از آنجا که حلاليت محصولات آبگيريمحدود است، اين محصولات به شکل بلور رسوب میکنند و از محلول خارج ميشوند. پديدههايسفتشدن، گيرش و سختشدن خمير سيمان پرتلند از فرآيند بلوريشدن پيشرونده محصولاتآبگيري سرچشمه ميگيرند. بنابراين ميتوان چنين انگاشت که با افزودن برخي از موادشيميايي حلشونده به مخلوط سيمان پرتلند و آب ميتوان بر آهنگ يونيزهشدن ترکيباتسيمان يا بر روند بلوريشدن محصولات آبگيري تاثير گذاشت و در نتيجه، گيرش يا سختشدنخمير سيمان را دستخوش تغيير کرد[1].
نياز به سرعت بخشيدن روند کسب مقاومت، به ويژه براي بتنريزيدر هواي سرد، و کاهش زمان گيرش بتن موجب پيدايش و گسترش افزودنيهاي شتابدهنده بتن شده است. در اين بخششتابدهندهها مورد بررسي قرار ميگيرند.
تعريف
شتابدهندهها[1] باتندکردن روند آبگيري سيمان موجب کاهش زمان گيرش (زودگيري)، افزايش آهنگ کسب مقاومت(زودسختشدن)، يا هر دو ميشوند[2]. برخي ازافزودنيها با افزايش چسبندگي خمير، عملکردي مشابه شتابدهندهها دارند[3].
دستهبندي
شتابدهندهها بر اساس عملکرد و کاربردشان به چهار گروهاصلي تسريعکننده (تندگيرکننده),زودگيرکننده، آنيگيرکننده، و زودسختکننده تقسيم ميشوند. ممکن است در برخي موارددر عملکرد اين چهار گروه اصلي همپوشانيهايي وجود داشته باشد.
تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها)
طبق تعريف تسريعکننده (تندگيرکننده)[2]ماده افزودني است که زمان گيرش و آغاز تغيير حالت مخلوط بتن از خميري به جامد(صلب) را کاهش ميدهد[10],[9] . به عبارت ديگر، تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها)آهنگ سفتشدن[3]بتن و افت رواني (اسلامپ) آن را سرعت ميبخشند.
زودگيرکنندهها
زودگيرکننده, که افزودني زودگيربتنپاشي (شاتکريت)[4]نيز ناميده ميشود, طبق تعريف افزودني است که در حين پاشش يا پيش از پاشش به مخلوطافزوده ميشود تا شتابي بسيار سريع در گيرش يا سختشدن مخلوط پاشيده شده پديد آورد[12]. محدوده زماني عملکرد زودگيرهاي بتنپاشي بسيار کوتاهتر از تسريعکنندههاي(تندگيرکنندههاي) متعارف بتن است.
آنيگيرکنندهها
آنيگيرکنندهها[5]نوعي زودگيرکننده هستند که زمان گيرش خمير سيمان (سفتشدن) را به شدت کاهش ميدهند(حدود 60 ثانيه) و گيرش آني[6]پديد ميآورند. آنيگيرها براي انسداد نشت آب (نشتبندي) يا پاشيدن بتن بر رويجدارههاي مرطوب به کار ميروند[2].
زودسختکنندهها
زودسختکننده[7] طبق تعريف ماده افزودني است که,با يا بدون تاثير بر روي زمان گيرش, روند کسب مقاومتهاي کوتاهمدت بتن را شتاب ميدهد(تسريع ميکند) [10],[9].
مكانيزم عملكرد شتابدهندهها
شتابدهندهها به طور عمده از نوع افزودنيهاي با عملكردشيميايي هستند و با تاثير بر فرآيند آبگيري سيمان و ساختار محصولات آبگيري، اينواکنش را تسريع ميبخشند. آبگيري سيمان فرآيندي پيچيده است که در آن، ترکيباتمختلف سيمان علاوه بر واکنش با آب بر يکديگر نيز اندرکنش دارند. سيليکاتها (C3S و C2S) و آلوميناتها (C3A و C4AF) بيشترين بخش سيمان را تشکيل ميدهند.
آلوميناتها با سرعت خيلي زيادترينسبت به سيليکاتها هيدراته ميشوند. در واقع, مشخصههاي سفتشدن (از دست دادنرواني) و گيرش (جامد شدن) خمير سيمان پرتلند تا حدود زيادي به وسيله واکنشهايآبگيري آلوميناتها کنترل ميشوند. سيليکاتها که حدود 75 درصد سيمان پرتلندمعمولي را تشکيل ميدهند, نقش اصلي را در تعيين مشخصههاي سختشدن (روند کسبمقاومت) به عهده دارند[1].
واکنشهاي آبگيري سيليکاتها وآلوميناتها اگرچه از نظر شيميايي به دو شيوه جداگانه انجام ميشوند ولي در عملمستقل از هم نيستند و بر يکديگر اندرکنش دارند. براي مثال، تسريع واکنش آلوميناتهاگرماي زيادي آزاد ميکند که ميتواند به تسريع واکنش سيليکاتها منجر شود. برايدرک مکانيزم واکنش شتابدهندهها، با يک فرض سادهانگارانه و براي سادگي ميتوانچنين انگاشت که در زمان شروع واکنش آبگيري، آلوميناتها بيشترين تاثير را بر گيرشو رفتار سفتشدن و سيليکاتها بيشترين تاثير را بر سختشدن و روند کسب مقاومتسيمان ميگذارند. دوباره تاکيد ميشود که در عمل به دليل پيچيدگي فرآيند آبگيري،مرز شفافي بين اين واکنشها به اين صورت که بيان شد وجود ندارد.
تسريعکنندههاي (تندگيرکنندههاي)بتن
تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها)بسته به ترکيبات شيميايي که دارند، ممکن است عملکرد متفاوتي از خود نشان دهند وليانتظار ميرود عملکرد کلي آنها تسريع واکنش آلوميناتهاي سيمان باشد.
در روند واکنش آبگيري سيمان، درهمان ابتدا سولفات کلسيم (گچ) موجود در سيمان با سهکلسيمآلومينات (C3A) واكنش نشان ميدهد و اترينگايت[8]پديد ميآورد. اترينگايتهاي تشکيلشده دانههاي سيمان را مانند يک پوشش متراکمدربرميگيرند و رسيدن آب به باقيمانده دانههاي سيمان مانع ميشوند و در نتيجهروند آبگيري آنها را با تاخير مواجه ميکنند. اين موضوع به حفظ کارآيي بتن در يکبازهي زماني محدود کمک ميکند. زماني که همه سولفات موجود واکنش نشان دادند و بهاترينگايتها چسبيدند، آلومينات اضافي موجود در محيط با اترينگايتها واکنش نشانميدهند و سولفاتها را جدا ميکنند و تشکيل مونوسولفات ميدهند. نفوذپذيريمونوسولفات بيشتر از اترينگايت است و اجازه دسترسي آب به دانههاي سيمان و ادامهروند واکنش آبگيري را فراهم ميکند. با افزودن تسريعکنندههاي (تندگيرکنندههاي)پايه آلوميناتي[9]به سيمان، مقدار آلومينات در دسترس براي واکنش و تبديل اترينگايت به مونوسولفات بهطور ناگهاني افزايش مييابد و روند آبگيري آلوميناتها و در نتيجه سرعت گيرش بتنشتاب مييابد[3]. از ديدگاهي ديگر, تسريعکنندههاي (تندگيرکنندههاي) بتن، عمدتاتبديل اترينگايت به مونوسولفات را شتاب ميدهند[6]. ضوابطعملکردي و الزامات ويژه براي افزودنيهاي تسريعکننده (تندگيرکننده) بتن در جدول5-1 نشان داده شده است[10],[9].
جدول5-1 – ضوابط عملکردي و الزامات ويژه براي افزودنيهاي تسريعکننده (تندگيرکننده) بتن (در روانييکسان)
رديف |
ويژگي |
روش آزمون |
الزامات |
1 |
زمان گيرش اوليه |
EN 480 |
- در دماي C° 20, زمان گيرش اوليه مخلوط آزمايشي (حاوي تسريعکننده) نبايد کمتر از 30 دقيقه باشد.
- در دماي C° 5, زمان گيرش اوليه مخلوط آزمايشي نبايد بيشتر از 60% زمان گيرش اوليه مخلوط شاهد (بدون تسريعکننده) باشد. |
2 |
مقاومت فشاري |
ISIRI 3206 |
- مقاومت فشاري 28 روزه مخلوط آزمايشي نبايد کمتر از 80% مقاومت فشاري مخلوط شاهد باشد.
- مقاومت فشاري 90 روزه مخلوط آزمايشي نبايد کمتر از مقاومت فشاري 28 روزه آن باشد. |
3 |
مقدار هواي بتن تازه |
ISIRI 3520 |
مقدار هواي مخلوط آزمايشي ميتواند حداکثر تا 2% بيشتر از مخلوط شاهد باشد, مگر توليدکننده مقدار ديگري را مشخص کرده باشد. |
تسريع واکنش آلوميناتها معمولامنجر به آزادشدن گرماي زيادي ميشود که بر واکنش آبگيري سيليکاتها نيز تاثير ميگذاردو آن را سرعت ميبخشد ولي انواعي از تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها) مانند ترياتانولآمينهم وجود دارند که واکنش آلوميناتها را با گچ (تشکيل اترينگايت) تسريع ميکنند وليبر واکنش سيليکاتها تاثيري ندارند (در مواردي ممکن است حتي اين واکنش را کند همکنند) [4].
نكته 5-1 – برخي از افزودنيهاي با عملکردشيميايي بسته به مقدار مصرف ممکن است اثر زودگيري يا کندگيري داشته باشند[1].
زودگيرکنندههاي بتنپاشي
زودگيرهاي بتنپاشي ميتوانندعملکرد شيميايي يا فيزيکي داشته باشند. مکانيزم عملکرد زودگيرکنندههاي با عملکردشيميايي بسيار شبيه به تسريع کنندهها يعني تسريع واکنش آلوميناتها است. بسيارياز زودگيرکنندههاي بتنپاشي علاوه بر شتاب دادن به فرآيند گيرش سيمان, روند سختشدن (مقاومت زودرس) آن را نيز شتاب ميدهند.
ضوابط عملکردي براي افزودنيزودگيرکننده بتنپاشي در جدول 5-2 آورده شده است[11].
جدول5-2 – ضوابط عملکردي براي افزودنيهاي زودگيرکننده بتنپاشي
رديف |
ويژگي |
روش آزمون |
الزامات |
1 |
زمان گيرش |
EN 480 |
زمان گيرش اوليه نبايد بيشتر از 10 دقيقه و زمان گيرش نهايي نبايد بيشتر از 60 دقيقه باشد (نتيجه دو آزمون از هر سه آزمون). |
2 |
مقاومت فشاري |
ISIRI 3206 |
- مقاومت فشاري 28 روزه مخلوط آزمايشي نبايد کمتر از 75% مقاومت فشاري مخلوط شاهد باشد.
- مقاومت فشاري 90 روزه مخلوط آزمايشي نبايد کمتر از مقاومت فشاري 28 روزه آن باشد. |
زودگيرکنندههاي با عملکرد فيزيکينوعي اصلاحکننده رئولوژي[10]هستند که بدون دخالت در واکنش آبگيري, موجب سفتشدن سريع بتنپاشيده ميشوند[12]. ازجمله اصلاحکنندههاي رئولوژي ميتوان سيليکات سديم (آب شيشه) و سيليس کلوييديرسوبي[11]را نام برد[12]. در حال حاضر به دليل اثرات کاهندگي که سيليکات سديم بر مقاومتدارد[4], از سيليکات سديم اصلاحشده[12]استفاده ميشود که در مقادير مصرف متعارف (کمتر از 20 درصد جرم سيمان) در واکنشآبگيري دخالت نميکند و عملکردي شبيه چسب دارد و با افزايش آني خاصيت چسبانندگيخمير سيمان (در کمتر از 10 ثانيه)، از طبله کردن و واريز بتن پاشيده شده جلوگيريميکند[3]. سيليکات سديم اصلاحشده آب درون مخلوط را بيدرنگ جذب ميکند(رفتاري مانند خشککنندههاي جاذب آب) و سبب سفتي و افت سريع اسلامپ بتن ميشود.بنابراين مقدار مصرف آن به مقدار آب مخلوط بستگي دارد يعني هر چقدر آب اختلاطبيشتر باشد به سيليکات سديم اصلاحشده بيشتري براي دربندکشيدن آب مخلوط نيازاست.
آنيگيرها
سهکلسيمآلومينات (C3A) به تنهايي در ترکيب با آب واکنش شديد وانفجارگونهاي پديد ميآورد که منجر به گيرش آني سيمان ميشود. براي جلوگيري ازگيرش آني, در هنگام آسياب کردن کلينکر مقداري سنگ گچ به آن اضافه و همزمان آسيابميکنند. پس از ترکيب سيمان با آب, گچ موجود در سيمان با آلوميناتهاي آن واکنشنشان ميدهد (تشکيل اترينگايت) و از ترکيب مستقيم آلوميناتها با آب (واکنشانفجارگونه) و در نتيجه از گيرش آني جلوگيري ميکند[1].
برخي از آنيگيرها مانند آلوميناتسديم و پتاسيم به سرعت (بيدرنگ) با گچ موجود در سيمان ترکيب ميشوند و آن را ازمحيط خارج و از تشکيل اترينگايت (محصول واکنش گچ و آلومينات) در اطراف دانههايسيمان جلوگيري ميکنند. اين موضوع سبب ميشود که سهکلسيمآلومينات (C3A) بتواند به طور مستقيم با آب ترکيب شود وگيرش آني پديد آورد[4].
دستهاي ديگر از آنيگيرکنندههابا افزايش بيش از اندازه آلوميناتها در محيط، واکنش آبگيري سهکلسيمآلومينات (C3A) و تشکيل اترينگايت را به شدت شتاب ميدهند(واکنش انفجاري) و گيرش آني[13]پديد ميآورند. اين واکنش گرماي زيادي در همان ابتدا آزاد ميکند که بر واکنشآبگيري ديگر ترکيبات سيمان پرتلند و رسوب کردن نمکهاي کلسيم در محلول (تسريعآبگيري سيليکاتها) نيز تاثير ميگذارد[6],[5]. بسياري از زودگيرکنندهها پايه آلوميناتي در مقادير مصرف زياد ميتوانندآنيگيرکننده نيز باشند[3].
نكته 5-2 – برخي از آنيگيرکنندهها مانندهيدروکسيدهاي فلزات قليايي, ميزان قليايي محيط را به شدت افزايش ميدهند و موجبتسريع انحلال و تجزيه سيليکاتها و شتابدادن به آبگيري سهکلسيمسيليکات (C3S) ميشوند[4]. اينرفتار که در حقيقت نوعي سختشدن آني به شمار ميآيد بر گيرش پيشي ميگيرد و مخلوطمستقيما از حالت خميري به حالت جامد درميآيد (حالت مياني سفتشدن نامحسوس ميشود).
5-3-4 – زودسختکنندهها
مکانيزم عملکرد زودسختکنندههاتسريع آبگيري سيليکاتها است. بخش اصلي فرآيند آبگيري سيليکاتها از نوع واکنشدرون محلولي است. در اين نوع واکنش, ترکيبات سيليکاتدار آبگيري نکرده در محلول بهيونهاي تشکيل دهندهشان تجزيه ميشوند و در فرآيند آبگيري, سيليکاتهاي هيدراتهرا تشکيل ميدهند[1]. در ابتدا, آهنگ تجزيه سيليکاتهاي کلسيم, به ويژه سهکلسيمسيليکات(C3S), تندتراز آهنگ پخش و پراکنده شدن يونهاي ايجاد شده است بنابراين هالهاي با غلظت زياداز سيليکاتهاي هيدراته (C-S-H) کهانحلالپذيري کمي هم دارند, در مجاورت سطح ترکيبات سيليکات کلسيم (C3S و C2S) تشکيل ميشود. اين موضوع موجب ميشود که بخش مايع به سرعت ازسيليکاتهاي هيدراته (C-S-H) فوقاشباع شود و لايهاي از محصولات هيدراته شده کهنفوذپذيري اندکي دارد, شروع به رسوب به سطح سيليکاتهاي سيمان کند[5],[1].
يکي از ويژگيهاي مهم آبگيري سهکلسيم سيليکات (C3S) آن استکه پس از يک شروع خيلي سريع واکنش با آب در ابتداي اختلاط, اين واکنش کند ميشود واينگونه به نظر ميرسد که متوقف شده است. دليل اين توقف واکنش, نفوذپذيري اندکسيليکاتهاي هيدراته شده رسوبکرده بر سطح سيليکاتهاي هيدراته نشده است[6] کهادامه واکنش آبگيري سيليکاتها را متوقف ميکند. دوره سکون واکنش زماني پايان مييابدکه اين لايه تخريب شود و يا ساختار آن تغيير کند و نفوذپذيري آن افزايش يابد.
زودسختکنندهها به دو شيوه سختشدنرا شتاب ميدهند. اين مواد از يک سو با افزايش مقدار يون کلسيم در محلول, مقدارترکيبات آبگيري کلسيمدار را افزايش و زمان تشکيل آنها را کاهش و ميزان رسوب آنهارا افزايش ميدهند. از سوي ديگر نسبت آهک به سيليس (C/S) را در سيليکات کلسيم هيدراته (C-S-H) افزايش و در نتيجه نفوذپذيري لايه رسوب کرده بر سطح سيليکاتها را افزايش ودوره سکون واکنش آبگيري سيليکاتها را کاهش ميدهند.
نكته 5-3 – برخي از کاهندههاي آب به ويژهفراروانکنندهها با پراکنده نمودن دانههاي سيمان از يکديگر, سطح بيشتري از دانههارا در معرض واکنش آبگيري قرار ميدهند. بنابراين براي يک مقدار مشخص از محصولاتآبگيري (C-S-H), اندرکنش بين دانههاي سيمان تسريع ميشودو در نتيجه مقاومت افزايش مييابد[6]. اين موضوع, همچنانکه در فصل دوم نيز اشاره شد, سبب شتاب دادن بهآهنگ کسب مقاومت و زودسختشدن ميشود.
ضوابط عملکردي و الزامات ويژهبراي افزودنيهاي زودسختکننده بتن در جدول 5-3 نشان داده شده است[10],[9].
جدول5-3 – ضوابط عملکردي و الزامات ويژه براي افزودنيهاي زودسختکننده بتن (در رواني يکسان)
رديف |
ويژگي |
روش آزمون |
الزامات |
1 |
مقاومت فشاري |
ISIRI 3206 |
- در دماي C° 20, مقاومت 24 ساعته مخلوط آزمايشي (حاوي زودسختکننده) نبايد کمتر از 120% مخلوط شاهد (بدون زودسختکننده) باشد.
- در دماي C° 20, مقاومت 28 روزه مخلوط آزمايشي نبايد کمتر از 90% مخلوط شاهد باشد.
- در دماي C° 5, مقاومت 48 ساعته مخلوط آزمايشي نبايد کمتر از 130% مخلوط شاهد باشد. |
2 |
مقدار هواي بتن تازه |
ISIRI 3520 |
مقدار هواي مخلوط آزمايشي ميتواند حداکثر تا 2% بيشتر از مخلوط شاهد باشد, مگر توليدکننده مقدار ديگري را مشخص کرده باشد. |
5 -4 – تركيبات شيميايي و مواد تشكيلدهنده
ترکيبات شيميايي و مواد تشکيلدهنده شتابدهندههامعمولاً شامل مواد شيميايي زير هستند كه ممكن است به تنهايي و يا در تركيب با ساير موادآلي و غيرآلي، فعال و يا خنثي مورد استفاده قرارگيرند.
5-4-1 – تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها)
شناختهشدهترين تسريعکننده(تندگيرکننده) بتن ترياتانلآمين است که معمولا براي جبران اثر کندگيرکنندگي برخياز کاهندههاي آب, به عنوان بخشي از اين افزودنيها و همراه با آنها مورد استفادهقرار ميگيرد. ترياتانلآمين به دليل آن که با توجه به مقدار مصرف ممکن است اثرتندگيري (مقادير مصرف کم) يا اثر کندگيري (مقادير مصرف زياد) داشته باشد و نيز بهدليل آن که واکنش آبگيري سيليکاتها را به تاخير مياندازد, کمتر به تنهايي بهعنوان يک تسريعکننده (تندگيرکننده) مورد استفاده قرار ميگيرد[4].
برخي ديگر از ترکيبات آليدر نسبتهاي پايين آب به مواد سيماني اثر تندگيري دارند که از جمله اين ترکيبات ميتوانبه اوره, اسيد اگزاليک, برخي از ترکيبات حلقوي, ترکيبات تغليظشده آمينها وفرمالدهايد اشاره کرد[2]. بايد توجهداشت که برخي از اين ترکيبات همانند ترياتانلآمين آبگيري سيليکاتها را به تاخيرمياندازند و در مقادير مصرف زياد ممکن است اثر کندگيري و ديرسختشدن از خود بروزدهند[2].
با توجه به محدوديتهايکاربردي که تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها) دارند, معمولا براي تسريع گيرش بتنبهتر است ترکيبي از زودگيرکننده (در مقدار مصرف کمتر) و زودسختکننده را به کاربرد.
5-4-2 – زودگيركنندهها
زودگيرکنندههاي بتنپاشي(افزودنيهاي شاتکريت) ميتوانند خاصيت بازي, خنثي, يا اسيدي داشته باشند.زودگيرکنندهها را بر پايه مقدار pH آنها ميتوان به دو دسته سوزآور[14]و ناسوزآور[15]تقسيم کرد. زودگيرکنندههاي ناسوزآور که غيرخورنده[16] نيزناميده ميشوند, داراي ماهيتي تقريبا خنثي با مقدار pH بين 5تا 9 هستند. نوع سوزآور که خورنده نيز ناميده ميشود, داراي pH بين صفر تا 5 (اسيدي) يا بين 9 تا 14 (بازي) است[3].
از جمله زودگيرکنندههايسوزآور ميتوان به بسياري از نمکهاي معدني حلشونده مانندآلوميناتها, هيدروکسيدها, کربناتها, فلوروسيليکاتها, سولفات آهن, فلورايد سديم,سولفيت آلومينيم, سيليکاتهاي قليايي, تيوسياناتها, و تيوسولفاتها اشاره کرد[7],[5],[4],[2]. سيليکاتسديم اصلاحشده[3] و برخي ازترکيبات ويژه اسيدهاي قندي[17]در گروه زودگيرکنندههاي ناسوزآور جاي ميگيرند[2].
زودگيرکنندههاي بتنپاشياز ديدگاهي ديگر به دو گروه قليايي[18]و بدونقليايي[19]دستهبندي ميشوند. منظور از زودگيرکننده بدونقليايي, افزودني است که مقدارکاتيونهاي قليايي (Na+ و K+) آن کمتر از 1% باشد[3]. اينموضوع براي کنترل احتمال واکنش قليايي سيليسي در مخلوطهاي حاوي سنگدانههاي مستعداين واکنش است.
نكته 5-4 – توجه شود که "بدونقليايي"بودن زودگيرکننده الزاما به معني "ناسوزآور" بودن آن نيست[6].
5-4-3 – آنيگيرکنندهها
بسياري از زودگيرکنندهها مانند آلوميناتها,هيدروکسيدهاي فلزهاي قليايي, کربناتها و سيليکاتها در مقدار مصرف زياد ميتوانندموجب گيرش آني شوند. يکي ديگر از آنيگيرها, سيمان بدون سنگ گچ (کلينکر آسيابشدهبدون سنگ گچ) است که براي انسداد نشت آب کاربرد فراواني دارد.
5-4-4 – زودسختکنندهها
کلسيم کلرايد اولين زودسختکنندهاياست که از سال 1885 ميلادي مورد استفاده قرار گرفته است[4]. امروزهاين ماده به دليل تسريع خوردگي ميلگردهاي فولادي، در بتن مسلح کاربرد ندارد ولي ميتوانددر بتن غير مسلح به کار رود[2].
از زودسختکنندههاي بدون کلرايدميتوان به فرمات کلسيم, نيتريتها و نيتراتها اشاره کرد[7],[5],[4],[2]. بسياري از فراروانکنندهها, به ويژه پليکربوکسيلاتها,آهنگ کسب مقاومت را شتاب ميدهند.
5-5 – كاربرد
تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها)به تنهايي کاربرد محدودي دارند و بيشتر براي جبران اثر کندگيرکنندگي برخي از روانکنندههاو به عنوان بخشي از افزودني کاهنده آب به کار ميروند[4]. کاربردديگر تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها) در کفسازيهاي بتني است که با ماله پروانهايپرداخت ميشوند. براي اين کاربرد خاص, تسريعکنندهها (تندگيرکنندهها) در مخلوطهاييکه در انتها ريخته ميشوند به کار ميروند به گونهاي که زمان گيرش مخلوطهايانتهايي و ابتدايي به يکديگر نزديک شود و بتوان همزمان تمام کف را پرداخت کرد[6]. دراجراي رولايهها[20]بر روي بتن تازه براي سرعت بخشيدن به گيرش و نزديک شدن زمان گيرش آنها به بتن زير,از تسريعکنندههاي گيرش (تندگيرکنندهها) بتن استفاده ميشود.
زودگيرکنندهها در بتنپاشي, بهشيوه خشک يا تر, و براي کاهش زمان گيرش يا افزايش روند کسب مقاومت در تثبيت جدارههايحفاري شده به کار ميروند. برخي از زودگيرکنندهها در عمليات تزريق دوغاب سيمان درجاهايي که جريان آب در درزه و شکاف وجود دارد و به منظور جلوگيري از شسته شدندوغاب تزريق شده کاربرد دارند.
کاربرد عمده آنيگيرکنندهها نشتبنديآب تحت فشار هيدروستاتيکي است. از آنيگيرکنندهها در برخي از موارد بتنپاشي بهويژه پاشيدن بتن يا ملات به جدارههاي مرطوب يا ريزشي نيز استفاده ميشود.
با استفاده از زودسختکنندههاامکان دستيابي به مقاومتهاي زودرس فراهم ميشود. از زودسختکنندهها براي بتنريزيدر هواي سرد يا به منظور زود بازکردن قالبها در دماي معمولي محيط استفاده ميشود[6]. کاربردديگر زودسختکنندهها در برخي از ملاتهاي تعميراتي پايه سيماني است. اين موضوع بهويژه در تعمير نقاطي که زودهنگام تحتبارگذاري قرار ميگيرند, مانند تعمير روسازي بزرگراهها, به کار ميآيد.
نکته 5-5 – به طور کلي شتابدهندهها برايافزايش آهنگ کسب مقاومت تا 24 ساعت در دماي کم و تا 12 ساعت در دماي معمولي توجيهاقتصادي دارند. براي شتاب دادن به آهنگ کسب مقاومت در ساير موارد, استفاده از فوقروانکنندهيا فراروانکننده به تنهايي پاسخگو و به صرفهتر هستند[6].
نکته 5-6 – به طور کلي شتابدهندهها رانبايد به عنوان مواد ضديخ بتن تلقي نمود زيرا در مقادير مصرف متعارف، اين موادنقطه انجماد بتن را تنها به ميزان اندكي (كمتر از 2 درجه سانتيگراد) كاهش ميدهند[2].
نكته 5-7 – افزودنيهايمورد استفاده براي بتنريزي در هواي سرد که در ايران به نام "ضديخ بتن"ارايه ميشوند در حقيقت نوعي زودسختکننده هستند که امکان دستيابي به مقاومتهايزودرس را در هواي سرد فراهم ميآورند. ضديخ بتن که براي کاهش نقطه انجماد بتن تازهو جلوگيري از يخزدن آن مورد استفاده قرار ميگيرد در مبحث "افزودنيهاي متفرقه"مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
5-6 – تاثير شتابدهندهها بر ويژگیهایبتن تازه
افزودنيهاي شتابدهنده بر برخياز ويژگيهاي بتن تازه به شرح زير تاثير ميگذارند.
5-6-1 - زمانگيرش
زمان گيرش بتن به تركيبات شيمياييو اندازه ذرات سيمان، دما و نسبت آب به سيمان بستگي دارد. شتابدهندهها در مقاديرمصرف متعارف, زمان گيرش اوليه و نهايي را کاهش ميدهند. با استفاده از آنيگيرکنندههاميتوان زمان گيرش را به 15 تا 30 ثانيه کاهش داد[2].
برخي از شتابدهندهها در مقاديرمصرف زياد نه تنها زمان گيرش را کاهش نميدهند بلکه ممکن است باعث کندگيري هم شوند[2].
5-6-2 – مقدار هوا
برخي از شتابدهندهها احتمال تشکيل حبابهاي هوا را دربتن تازه افزايش ميدهند, بنابراين براي دستيابي به يک مقدار هواي مشخص در بتنحاوي شتابدهنده به مقدار کمتري افزودني هوازا نياز است. گو اينکه ممکن است اندازهحبابهاي هوا و ضريب فاصله بين آنها افزايش پيدا کند و کارآمدي هوازايي کاهش يابد[2].
5-6-3 - كارآيي و رواني
شتابدهندهها بر کارآيي و مقداررواني بتن تاثيري ندارند ولي به دليل کاهش زمان گيرش, آهنگ افت رواني (اسلامپ) راافزايش ميدهند.
5-6-4 - آب انداختگي
شتابدهندهها به دليل تسريعواکنش آبگيري, مقدار و آهنگ آبانداختن را کاهش ميدهند[7].
5-6-5 – حرارت آبگيري
شتابدهندهها بر مقدار حرارتآبگيري (هيدراته شدن) سيمان تاثير قابل ملاحظهاي ندارند ولي آهنگ آزاد شدن حرارتناشي از آبگيري را شتاب ميدهند[7]. شتابدهندهها تاثيري بر واکنش پوزولاني ندارند بنابراين درسيمانهاي آميخته, تنها بر حرارت آبگيري بخش سيمان پرتلند تاثير ميگذارند[4].
5-7 - تاثير بر ويژگيهای بتن سختشده
5-7-1 - مقاومت
تاثير شتابدهندهها بر مقاومتهايکوتاهمدت و درازمدت و آهنگ کسب مقاومت بتن بستگي به نوع و مقدار مصرف آنها دارد.
ترياتانلآمين به دليل کُندکردنواکنش آبگيري سيليکاتهاي سيمان, آهنگ کسب مقاومت و مقاومتهاي کوتاهمدت ودرازمدت را نسبت به نمونه شاهد (بتن بدون شتابدهنده) تا حدودي کاهش ميدهد[4].
آنيگيرکنندهها مانند کربناتهاو هيدروکسيدهاي فلزات قليايي خاکي مقاومت فشاري 28 روزه را نسبت به نمونه شاهدممکن است تا 40 درصد کاهش دهند[4]. برخي ديگر از آنيگيرکنندهها مانند سيليکاتها و آلوميناتها نهتنها مقاومت کوتاهمدت بلکه مقاومتهاي درازمدت را نيز نسبت به نمونه شاهد کاهش ميدهند[2].آلومينات سديم و پتاسيم ممکن است مقاومتهاي درازمدت را نسبت به نمونه شاهد تا 20درصد کاهش دهند[4].
زودگيرکنندههاي پايه آلوميناتي وقلياييها روند کسب مقاومت را افزايش ميدهند (مقاومت زودرس) ولي مقاومتهايدرازمدت را کاهش ميدهند[6],[4]. سيليکات سديم بر آهنگ کسب مقاومت کوتاهمدت (مقاومت زودرس)تاثيري ندارد ولي مقاومتهاي درازمدت را تا 40 درصد کاهش ميدهد[4]. اصلاحکنندههايرئولوژي, مانند سيليکات سديم اصلاحشده, اثري در کسب مقاومتهاي زودرس ندارند ومقاومتهاي درازمدت را نيز کاهش نميدهند[12],[3]. زودگيرکنندههاي بدونقليايي مانندهيدروکسيد آلومينيم, سولفات و سولفيت آلومينيم در مقادير مصرف متعارف آهنگ کسبمقاومت (مقاومت زودرس) و مقاومت درازمدت را نسبت به نمونه شاهد بهبود ميبخشند, هرچند که افزايش روند کسب مقاومت آنها کمتر از نوع قليايي است[6],[4].
کلسيم کلرايد در مقادير مصرف تا 2درصد وزن سيمان, مقاومتهاي کوتاهمدت و درازمدت را نسبت به نمونه شاهد افزايش ميدهد[4],[2]. در مقادير مصرف بيش از 4 درصد مقاومت فشاريدرازمدت (بيش از يک سال) نسبت به نمونه شاهد کاهش مييابد[4]. فرماتکلسيم مقاومتهاي کوتاهمدت و درازمدت را نسبت به نمونه شاهد بهبود ميبخشد[7],[4]. نيتريت کلسيم مقاومتهاي کوتاهمدت ودرازمدت را نسبت به نمونه شاهد افزايش ميدهد[7].تيوسولفات سديم و فرمالدهايد ممکن است مقاومت فشاري درازمدت را نسبت به نمونه شاهداندکي کاهش دهند[7].
نکته 5-8 – در مورد زودگيرکنندههاي بتنپاشيکه در واکنش آبگيري دخالت ميکنند, انتظار ميرود (نه به عنوان يک قانون کلي) کهبا افزايش تاثير زودگير بر زمان گيرش (کاهش هر چه بيشتر زمان گيرش), مقاومتدرازمدت دچار کاهش بيشتري شود[2]. از جمله عوامل موثر در اين کاهش مقاومت را ميتوان به تشکيلسيليکات کلسيم هيدراته (C-S-H) بانسبت آهک به سيليس (C/S) بيشتر,به هم خوردن نظم و آرامش فرآيند آبگيري C3S, گيرش خيلي سريع که با آزاد شدن گرماي بيشتري همراه است, وساختاري متخلخلتر اشاره کرد[7].
نکته 5-9 – منظور از کاهش مقاومت ناشي ازکاربرد شتابدهندهها در بتن, افت مقاومت نيست. يعني اينگونه نيست که مقاومتدرازمدت در بتن داراي شتابدهنده نسبت به مقاومت کوتاهمدت آن افت پيدا کند. تاثيربر افزايش يا کاهش مقاومت, نسبت به نمونه شاهد (بدون شتابدهنده) سنجيده ميشود.
5-7-2 – جمعشدگي (تكيدگي) و خزش
شتابدهندههايي که در روند واکنشآبگيري سيمان دخالت ميکنند (عملکرد شيميايي) عموما جمعشدگي و خزش را در بتن سختشدهنسبت به نمونه شاهد افزايش ميدهند[12],[7],[4],[2]. در مورد شتابدهندههاي با عملکرد فيزيکي (اصلاحکنندههايرئولوژي) اطلاعات زيادي در دسترس نميباشد.
5-7-3 – دوام (پايايي)
شتابدهندهها به ويژه زودسختکنندهها,مقاومت در برابر خرابي ناشي از چرخههاي يخزدن و آبشدن و مقاومت در برابر پوستهشدنناشي از کاربرد نمکهاي يخزدا را در عمر اوليه افزايش ميدهند ولي به دليل افزايشاندازه و ضريب فاصله حبابهاي هوا (به بخش 5-6-2 مراجعه شود) ممکن است در عمرزيادتر موجب کاهش اين مقاومتها شوند[7],[2].
کلسيم کلرايد مقاومت بتنهايساخته شده با سيمانهاي نوع I و II را در برابر حمله سولفاتي کاهش ميدهد, اين اثر به ويژه در مقاديرمصرف بيش از 2 درصد, نمايانتر است. اين شتابدهنده در بتنهاي داراي سيمانضدسولفات (نوع V) چنيناثري ندارد[7],[4],[2]. درمورد تاثير ديگر شتابدهندهها بر مقاومت در برابر حمله سولفاتها گزارشي در دسترسنميباشد.
کلسيم کلرايد انبساط ناشي ازواکنش قليايي سيليسي را افزايش ميدهد[2]. انتظار ميرود که شتابدهندههاي قليايي (داراي يونهاي Na+ و K+) احتمال واکنش قليايي سيليسي را در بتنهاي حاوي سنگدانههايمستعد اين واکنش, افزايش دهند[7].
شتابدهندههاي داراي يون کلر,احتمال خوردگي ميلگردهاي فولادي را در بتن افزايش ميدهند[7],[4],[2]. برخي از شتابدهندهها مانند فرمات کلسيم,تيوسولفات سديم و نيتريت کلسيم واکنش خوردگي فولاد را کُند ميکنند[7],[2]. استفاده از شتابدهندههاي بر پايهتيوسياناتها مانند تيوسيانات سديم, تا مقدار مصرف کمتر از 1% نقشي در تشديدخوردگي ميلگردهاي فولادي ندارند[2].
5-7-4 – شورهزدگي و تغيير رنگ سطح بتن
سديم کلرايد ممکن است موجب شورهزدگي[21]سطح بتن شود[7]. کلسيم کلرايد ميتواند سبب تغيير رنگ[22]سطح بتن شود[2]. دو نوع تغيير رنگ ممکن است بر اثر اندرکنش بين قلياييهاي سيمانو کلسيم کلرايد پديد آيد. نوع نخست, پديدار شدن لکههاي روشن در زمينه تيره است کهمشخصه مخلوط بتني است که نسبت قلياييهاي سيمان آن به کلسيم کلرايد نسبتا کم باشد.نوع دوم پديدار شدن لکههاي تيره در زمينه روشن است که مشخصه مخلوط بتني است که درآن نسبت قلياييهاي سيمان به کلسيم کلرايد نسبتا زياد باشد[2].
5-8 - تاثير مواد متشكله بتن برکاركرد شتابدهندهها
مقدار، نوع، و تركيبات شيمياييسيمان بر کاركرد شتابدهندههايي که در واکنش آبگيري دخالت ميکنند (با عملکردشيميايي) تاثير ميگذارد. از آنجا که اصلاحکننده رئولوژي (زودگيرکنندههاي باعملکرد فيزيکي) در واکنش آبگيري دخالت نميکنند, انتظار ميرود که مواد متشکله بتنتاثيري بر کارکرد اين نوع از شتابدهندهها نداشته باشد[3].
با افزايش مقدار يا نرمي(ريزدانگي) سيمان، ميزان تاثيرگذاري شتابدهندهها افزايش مييابد و بنابراين برايدستيابي به يک مقدار مشخص از کاهش زمان گيرش يا افزايش آهنگ کسب مقاومت (مقاومتزودرس), مقدار مصرف آنها ميتواند کاهش يابد[4].
سيمانهاي با مقدار بيشتر سهکلسيمآلومينات(C3A) مانندنوع I و II در مقايسه با سيمانهاي با مقدار کم (C3A) مانند نوع IV و V براي دستيابي به يک مقدار مشخص از کاهش زمانگيرش يا افزايش آهنگ کسب مقاومت (مقاومت زودرس), به مقدار کمتري شتابدهنده نيازدارند[7],[2]. فرماتکلسيم آهنگ کسب مقاومت و دستيابي به مقاومت زودرس را درسيمانهاي با مقدار گچ کمتر, بيشتر افزايش ميدهد[7]. بهعبارت ديگر, فرماتکلسيم هنگامي شتابدهنده کارآمدتري است که نسبت C3A به SO3 در سيمان بزرگتر از 4 باشد[7]. درسيمانهاي زودسختشونده بر پايه کلسيمفلوروآلوميناتي[23](C11A7.CaF2), کلسيمکلرايد و کربناتپتاسيم زمان گيرش را افزايش و روند کسب مقاومت اوليه را کاهش ميدهندگو اينکه ممکن است مقاومت 24 ساعته تا حدودي تسريع يابد[2].
اطلاعات محدودي در باره اثر شتابدهندههابر مقدار انبساط بتنهاي حاوي سيمانهاي با جمعشدگي جبران شده در دسترس است وبايد در خصوص تاثير اين افزودنيها در مورد اين نوع بتنها بررسي بيشتري به عملآيد[2].
تاثير مواد متشکله بتن بر فراروانکنندهها,به عنوان يک زودسختکننده با عملکرد فيزيکي, در فصل دوم بررسي شده است.
5-9 - تاثير عوامل محيطی و اجرايي
راندمان و ميزان کارآمدي افزودنيهايشتابدهنده بر کاهش زمان گيرش و افزايش آهنگ کسب مقاومت (مقاومت زودرس) در دماهايکم (حدود 5 درجه سانتيگراد) بيشتر از دماهاي زيادتر است[7].
هنگامي که از شتابدهندهها بههمراه افزودنيهاي ديگر و يا از چند نوع شتابدهنده استفاده ميشود, اين افزودنيهابايد به طور جداگانه به مخلوط اضافه شوند. درهم آميختن افزودنيها پيش از افزودنبه مخلوط تنها در صورتي مجاز است که قبلا آزمايش و تاييد شده باشد[7].
زودگيرکنندهها و اصلاحکنندههايرئولوژي ممکن است با يکديگر ناسازگار باشند و نبايد با هم مخلوط شوند[12].
5-10 - رهنمودهای اجرايي دركارگاه
کلسيم کلرايد بايد به شکل مايع بهمخلوط بتن افزوده شود. از افزودن کلسيم کلرايد پودري به بتن پرهيز شود[2]. شتابدهندههايگوناگون بايد در ظروف جداگانه دربسته و به دور از آلوده شدن با گرد و غبار نگهداريشوند[7]. براي جلوگيري از تجزيه و به هم خوردن ترکيب, شتابدهندههاي مايعبايد به دور از حرارت و يخزدگي نگهداري شوند. شتابدهندههاي مايع افزودنيهاييحاوي سوسپانسيون جامد در آب هستند که در انبارداري درازمدت ممکن است بخش جامد آنهاتهنشين شود, در صورت رخدادن چنين حالتي بايد اين افزودنيها پيش از مصرف کاملابههمزده شوند[7].
بسياري از شتابدهندههاي پودرينسبت به رطوبت حساس هستند و به راحتي رطوبت محيط را جذب ميکنند, اين افزودنيهابايد در بستههاي نمبند نگهداري شوند[7].
5-11 - رهنمودهای كاربردی
حتي اگر اطلاعات كافي و معتبر ازكاربرد يك شتابدهنده با عملکرد شيميايي در دسترس باشد، به دليل تاثير ترکيباتشيميايي سيمان و عوامل محيطي بر کارکرد اين نوع افزودني, بهترين روش براي بررسيتاثير آن بر خواص بتن انجام آزمايشهاي كارگاهي و آزمونهاي پيش از اجرا[24]است. لازم است اين آزمايشها با توجه به اوضاع جوي پيش بيني شده، روش و امكاناتعملي ساخت و اجرا يا پاشش بتن، و با استفاده از مصالح مصرفي كارگاه انجام پذيرد. درمورد شتابدهندههاي با عملکرد فيزيکي (اصلاحکنندههاي رئولوژي) اين موضوع ازحساسيت کمتري برخوردار است.
استفاده از شتابدهندههاي حاوي كلرايد از جمله کلسيم کلرايد در مواردزير مجاز نيست[8]:
1- ساخت توقفگاه گاراژها.
2- بتن پيش تنيده به دليل امكان خطرات خوردگي فولاد.
3- بتني كه حاوي آلومينيم مدفون (مانند غلاف) باشد زيراخوردگي شديد آلومينيم را ميتواند درپي داشته باشد، به ويژه اگر آلومينيم در تماسبا فولاد مدفون و بتن در محيطي مرطوب قرار داشته باشد.
4- بتن حاوي سنگدانههاي واكنشزا.
5- بتني كه در معرض آب يا خاك سولفاتي قرار داشته باشد.
6- دالهاي كف كه توسط خشكهپاشي دانههاي فلزي پرداختميشوند.
7- بتنريزي در هواي گرم.
8- بتنريزيهاي حجيم.
5-12 - ارزيابي و انتخاب شتابدهنده
در ارزيابي افزودنيهاي شتابدهنده،علاوه بر موارد گفته شده در بخش 8-1 فصل يکم، بايد در نظر داشت که به دليل اندرکنشاين افزودنيها با آبگيري سيمان, مناسبترين روش براي ارزيابي و انتخاب شتابدهندههااستفاده از مخلوطهاي آزمايشي و آزمونهاي پيش از اجرا است. تکيه بر مدارک فني وتجربيات پيشين استفاده از يک نوع شتابدهنده به عنوان يک رهنمود و نه يک معياربراي ارزيابي ميتواند مورد توجه قرار گيرد.
5-13 - كنترل كيفيت
يكنواختي و ثابت بودن موادافزودني در مراحل مختلف پروژه و ارسالهاي متعدد به كارگاه بايستي كنترل شده وبرابري آن با آزمايشهاي اوليه به اثبات برسد. آزمونهاي لازم براي شناسايي و تاييدافزودنيها شامل: تعيين درصد مواد جامد، غلظت ظاهري، طيف سنجي براي مواد آلي،مقدار كلرايد، درصد قلياييها (يون سديم و پتاسيم), درجه قليايي (pH)، و برخي از موارد ديگر هستند. آيين نامههاي معتبر بينالمللي واستانداردهاي ساختماني ايران[10] راهنماييهاي لازم براي تعيين يكنواختي افزودنيهاي شيميايي را بهتفصيل بيان نمودهاند. معمولا با كنترل رنگ، بو، شكل ظاهري و اندازهگيري غلظت ومقدار pH ميتوان يكنواختي محمولههاي مختلف افزودنيهايوارده به كارگاه را تاييد يا رد كرد.
چنانچه شتابدهندهاي براي مدتزماني طولاني انبار شده باشد و گرانروي, بو يا رنگ ناهنجار داشته باشد بايد پيش ازمصرف مورد آزمايش قرار گيرد.
5-14 - مراجع
1-Mehta and Monteiro, "CONCRETE; Microstructure, Properties, andMaterials", 3rd Ed, 2006, McGraw-Hill.
2- ACI 212.3R – 04, "Chemical Admixtures for Concrete",MCP-ACI 2008.
3- Tom Melbye, "SPRAYED CONCRETE FOR ROCK SUPPORT",Degussa UGC, 2005, Switzerland.
4- Rixom, R. and Mailvaganam, N. "CHEMICAL ADMIXTUIRES FORCONCRETE", 3rd Ed., 1999, E & EN SPON.
5- Hewlett, "Lea's Chemistry of Cement and Concrete", 4thEd., 1998, Arnold.
6-John Newman and Ban Seng Choo, "Advanced Concrete Technology; ConstituentMaterials", 2003, Elsevier.
7- REILIM, "Application of Admixtures in Concrete",1995.
8- Kosmatka S. H., Kerkhoff B., and Panarese W.C., "Designand Control of Concrete Mixtures", 14th ed., PCA – 2002.
9-EN 934-2, "Admixture for concrete, mortar and grout-Part 2: Concreteadmixture-Definitions, requirements, conformity, marking and labeling",July 2001.
10 – استانداردملي شماره 2930 ايران"بتن-مواد افزودني شيميايي-ويژگيها", موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتيايران, تجديد نظر اول
11- EN 934-5, "Admixture for concrete,mortar and grout-Part 5: Admixture for sprayed concrete-Definitions,requirements, conformity, marking and labeling", July 2001.
12-ACI 506R – 05, "Guide to Shotcrete", MCP-ACI 2008.
مجموعه کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران ،سعی نموده است با بهره گیری از کارشناس و تجربیات چندین ساله ، فضایی علمی ،مشاوره و مهندسی در زمینه تکنولوژی های روز ، بازرگانی ، مهندسی و مقالات بتن جهت دسترسی سریع ، آسان و کاربردی مهندسان ،اساتید ، کارفرمایان، کارخانجات بتن آماده ، کارخانجات بتن پیش ساخته و دانشجویانمرتبط با صنعت بتن فراهم آورد. شما می توانید با انتخاب و کلیک بر هریک از مباحثزیر به شرح موضع و کسب اطلاعات مورد نظر از طریق سایت به روز و کاربردی کلینیک فنی و تخصصی بتن ایراندسترسی یابید :
روانکننده بتن ، افزودنیبتن ، گروت ، آببندی بتن ، ترمیمبتن ، ترمیمکننده بتن ، ژلمیکروسیلیس ، واتراستاپبتن ، انواعواتراستاپ بتن ، آببندی استخر ، ضد یخبتن ، فوقروان کننده بتن ، مقاومسازی بتن ، مقاومسازی ساختمان ها ، ماستیکپلی یورتان ، کفپوش اپوکسی ، فوقروان کننده بتن ، افزودنیهای بتن چیست ، انواعافزودنی های بتن ، لیستقیمت افزودنی های بتن ، روشمصرف افزودنی های بتن ، بتنریزی در هوای سرد ، بتنریزی در هوای گرم ، ترمیمبتن ، انواعروش های ترمیم بتن ، ترمیمبتن ترک خورده ، بتنگوگردی ، ترمیمکننده بتن ، چسببتن چیست ، انواعچسب بتن ، چسباپوکسی بتن چیست ، چسبهای آب بندی بتن ، روانکننده بتن چیست ، انواعفوق روان کننده بتن ، قیمتانواع چسب بتن ، لیستقیمت چسب های بتن ، انواعروش کیورینگ بتن ، موادکیورینگ بتن ، لیستقیمت کیورینگ بتن ، آببندی بتن چیست ، انوعروش های آب بندی بتن ، آببندی بتن به روش تزریق رزین پلی یورتان ، ماستیکپلی یورتان چیست ، لیستقیمت ماستیک های پلی یورتان ، ماستیکهای سرد اجرا ، ماستیکهای گرم اجرا ، ترمیمبتن یخ زده ، راهنمایطرح اختلاط بتن ،طرحمخلوط بتن چیست ، طرحاختلاط بتن سبک ، کرگیریبتن چیست ، آزمایشالتراسونیک بتن ، آزمایشهای غیرمخرب بتن ،انواع آزمایش های غیرمخرب بتن ، اسکنمیلگرد و آرماتور، کاشتآرماتور در بتن چیست ، آزمایشگالواپالس چیست ، چسبکاشت آرماتور هیلتی ، خمیرکاشت بولت چیست ، لیستقیمت خمیر کاشت آرماتور و بولت ، روشاجرای گروت ریزی ، واتراستاپبتن چیست ، انواعواتراستاپ بتن ، انتخابواتراستاپ بتن ، واتراستاپبنتونیتی ، واتراستاپهای هیدورفیلی چیست ، روشترمیم بتن های ترک خورده ، سوپرروان کننده بتن ، لیستقیمت واتراستاپ بتن ، رنگبتن ، بتنخودتراکم ، طرحاختلاط بتن خودتراکم ، بتنغلطکی چیست ، شرکتسیکا، روشاجرای بتن غلطکی یا RCC ، آزمایشهای بتن خود تراکم، روشآب بندی مخازن بتنی ،لیستقیمت واتراستاپ های هیدروفیلی ، کفپوش اپوکسی ، فاصلهنگهدار یا اسپیسر بتن ، ، کف پوشپلی یورتان ،میکروسیلیس ، فوقروان کننده بتن ، ژلمیکروسیلیس ، میکروسیلیسچیست، لیستقیمت ژل میکروسیلیس ، اسپیسربتن چیست ، روغن قالبچیست ، روشمقاوم سازی ساختمان ، مقاومسازی ساختمان و ساز های بتنی با الیاف FRP، گروت چیست ، گروتاپوکسی چیست ، لیستقیمت انواع گروت اپوکسی، الیافپلی پروپیلن چیست ،پرداختسطح بتن چیست ، بتنحجیم چیست ، روشساخت بتن حجیم ، ترمیمترک های بتن ، مقاومسازی بتن ، خوردگیبتن در سواحل خلیج فارس ، التراسونیکبتن چیست بتنترمی ، بتنپلیمری چیست، بتن ریزی زیر تراز آب ، بتنگوگردی ، طرحاختلاط بتن گوگردی ، بتنپلیمری ، آزمایشهافسل بتن چیست ،روشانجام آزمایش پتانسیل خوردگی ،ابرروان کننده بتن چیست ، سوپرروان کننده بتن چیست ، میزانمصرف روان کننده بتن ، روشآب بندی استخر ، اسلامپبتن چیست ، میزانروانی مجاز بتن ، زمانبازکردن قالب های بتن پس از بتن ریزی ، زمانحمل مجاز بتن ، روشساخت و اجرای بتن در کارگاه ، عیاربتن چیست ، روشمصرف الیاف بتن PP ، بتنمگر چیست ، پوششفایبرگلاس چیست ، انواعبتن های خاص ، بتنخاص چیست ، موادآب بندی بتن ، آببندی سازه های بتنی ، حداکثرزمان حمل بتن ، قالبلغزنده بتن ، بتنآماده ، گروتساختمانی ، بتنپیش ساخته، عواملموثر در کیفیت بتن آماده ، ضدیخبتن ، انواعضد یخ بتن ، قالببندی بتن چیست ، روشقالب بندی بتن ، روشبتن ریزی خاص ، انواعمواد آب بندی سازه های بتنی ، روشهای تراکم بتن ، روشهای حمل بتن، روشهای مقاوم سازی بتن ، مقاومسازی بتن ،ضوابط پذیرش بتن کم مقاومت ، روشپرداخت سطح بتن ، انواعکف پوش های صنعتی بتن ، پوششهای ضد حریق ، فایرپروفبتن چیست ، فلایاش چیست ، روشاجرای آب بندی استخر ، نانوسیلیس چیست ، روشترمیم بتن کرمو ، بتناکسپوز چیست ، روشساخت بتن اکسپوز ، ترمیمبتن اکسپوز ، افزودنیحباب زا چیست ، افزودنیدیرگیر بتن چیست ، افزودنیزودگیر بتن چیست ، منبسطکننده بتن چیست ، پنترونچیست ، پنکریتچیست ، پوششنفوذگر چیست ، فایبرگلاسچیست ، پوششآب بندی الاستومری چیست ، روشآب بندی با پوشش سوپر الاستومری ، درزاجرایی بتن چیست ، لیستقیمت افزودنی های بتن، ترمیمکننده ویژه بتن، مصالحترمیم بتن، روانساز بتن ، جلوگیریاز کرمو شدن بتن ،رنگنمای بتن ، سوپرروان کننده بتن ، حداقلزمان کیورینگ و عمل آوری بتن ، کیورینگبتن با بخار ، دلیلجداشدگی بتن ، تستالتراسونیک بتن چیست ، لیستقیمت انواع گروت ، روشاجرای پوشش ضد حریق یا فایرپروف ،